selfie_comedy_logo.png

5+1 szempont a tökéletes helyszín kiválasztásához

Egy esküvői helyszín képe

Mindenképpen fontos tényező egy esküvő szervezés során a helyszín mielőbbi kiválasztása. Ennek ellenére, célszerű több szemszögből is vizsgálnunk az esküvőknek helyszínt biztosító szolgáltatókat. A következő cikkben összegyűjtöttem néhány fontos szempontot, amelyet mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy megtaláljuk a számunkra ideális helyszínt.

1. Helyszín foglalkoztatottsága
Gyakran akár több évvel az esküvőt megelőzően megkezdődik ez a folyamat, hiszen az esküvők számának fokozatos növekedése miatt a helyszínek elfoglaltsága és foglalási száma is megnőtt. Ennek köszönhetően, az elismert, megfelelő referenciával rendelkező éttermek esetén, sokkal nehezebb a foglalási folyamat, mert ezen helyszíneknél nagyobb a kereslet és sűrűbb a rendezvények gyakorisága. Nem ritkán előfordul, hogy hetente akár több esküvőnek is helyszínt biztosít az adott étterem.

2. Befogadóképesség
A döntést legfőképpen a várható vendégszám befolyásolja. Nyilván más területi adottságokra van szükség egy 100 fős esküvőnél, mint egy kisebb létszámú társaság esetén. Éppen ezért első körben érdemes megnézni az éttermek befogadóképességét, így már tudjuk szűkíteni a lehetséges helyszínek körét. Ez azért is fontos, mert rengeteg időt takaríthatunk meg és az esetleges csalódásoktól is megóvhatjuk magunkat, hiszen fenn áll annak a lehetősége, hogy elnyeri az adott hely a tetszésünket, viszont a befogadóképessége nem megfelelő számunkra és csalódottan kell távoznunk.

3. Elhelyezkedés
Tovább szűkíthetjük a lehetséges helyszínek listáját, ha tudjuk, hogy körülbelül hol képzeljük el az esküvőnket. Vannak akik az otthonukhoz közel szeretnének esküvőt szervezni míg mások akár az ország másik felébe is hajlandóak elutazni egy szimpatikus helyszín miatt. El kell döntenünk, hogy a vidéken, Budapesten, vagy esetleg a jelenleg legnépszerűbb balatoni esküvői helyszínek között keresgélünk. Sokan valamilyen borvidéket választanak, mások tóparti esküvőre vágynak. A lényeg, hogy szűkítsük le a szóba jöhető helyszínek sorát. Fontos figyelembe vennünk, hogy a vendégek többsége honnan érkezik. Amennyiben a vendégek nagy része messziről jön, abban az esetben érdemes egy olyan helyszínt választanunk, amely számukra is elérhetőbb, viszont a saját elképzeléseinknek is megfelel.

4. Szálláslehetőség
Szinte minden násznépben vannak messziről érkező vendégek, számukra pedig szállást kell biztosítani. Ez azért fontos, mert vannak olyan esküvői helyszínek, akik szálláslehetőségben is segíteni tudnak, míg másoknál nincs ilyen lehetőség.
Az esküvői helyszín kiválasztásakor át kell gondolnunk, hogy hány vendég számára kell szállást biztosítanunk. Előfordulhat, hogy egy helyszín befogadóképessége elegendő a teljes násznépnek, mégsem tud annyi szálláshelyet nyújtani, amennyire szükségünk van.

5. Beltéri vagy kültéri szertartás?
A szabadtéri helyszínek egyre inkább vonzzák az esküvőre készülő párokat. A romantikus környezet, a természet közelsége nagyon előnyős egy polgári szertartás esetében, viszont rengetek kockázattal is jár. Sajnos nem garantálható, hogy az időjárás megfelelő lesz, és minden a terveink szerint alakul. Az ilyen esetekre mindenképpen kell egy B tervvel is rendelkeznünk. Ilyenkor a legjobb, ha a helyszín tud biztosítani számunkra megoldást, ha az időjárás rosszra fordulna.

+1. Esküvő helyszín árak
Vannak felkapottabb, magasabb árfekvésű helyszínek, amit nem minden ifjú pár engedhet meg magának. Ennek ellenére, a kisebb költségvetésű esküvőkre is lehet találni nagyon romantikus, de pénztárcabarát esküvői helyszíneket. Az ár nagyban függ a helyszín foglalkoztatottságától, viszont az igényeink is meghatározhatják a végösszeg nagyságát. Minden helyszín más csomag ajánlatokkal dolgozik és ezeket az ajánlatokat összetételében kell vizsgálnunk, hiszen egy nagyobb összegű ajánlat gyakran több szolgáltatást tartalmaz.

Facebook